TÖRTÉNELMÜNK

Iskolánk jogelődjét 1965.július 31-én jegyezték be a szabadkai gazdasági bíróságnál, hivatalosan ezt a dátumot tekintjünk iskolánk létrejöttének. Az első generáció az 1963/1964-es tanévben indult az adai középiskola kihelyezett tagozataként, de az iskola verifikációja után a III. és IV osztályt a tanulók már a bejegyzett középiskolában végezték, tehát itt diplomáztak. A kezdeti egy tagozat (mezőgazdasági technikus) helyett csakhamar szakok széles skálája jelent meg a képzési kínálatban. Ennek első és fő mozgatórugója a Szakmunkásképző Iskola, vagy ahogyan máig emlegetik: az inasiskola befogadása volt. Az 1980-as években a törökkanizsai középiskolával egyesítették, amitől a felek végül visszaléptek.

 Az évtizedek alatt számos névváltás történt, 2004-ben vette fel a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont Magyarkanizsa nevet. Jelenleg öt szakma sajátítható el- négyéves képzések Mezőgazdasági technikus, Állategészégügyi technikus, Számítógépes szerkesztő gépésztechnikus, a három éves képzéseink az Autószerelő és Fűtés és hűtéstechnikai szerelő.

Iskolánkhoz tartozik a tangazdaság, ami az egykori szövetkezeti birtokot képező objektumokból és parcellákból létesült. Mivel ezek a földterületek – a háború utáni államosítás következtében – kisebb szétszórt darabokat képeztek, az első feladat volt valahogyan egyesíteni őket. Hosszas tárgyalások, földterületcserék révén végül kialakult a viszonylag egységes ma is imeretes tangazdaság.